terug

Herfstsymposium 11 november 2008

Traditioneel ging het Herfstsymposium door op 11 november 2008 in de bomvolle Vriendenzaal van het Groeningemuseum. De hoofdschotel was een schitterende voordracht met uitgebreide powerpointpresentatie van Dr Albert Clarysse (Brugge) over “De pest in Brugge”. Deze boeiende en rijk geïllustreerde uiteenzetting, ging over het ontstaan van de ziekte zelf , de toengekende oorzaken en behandelingen, de verschillende epidemies die Brugge troffen en medische figuren, zoals Dr Rapaert, Montanus-alias Dr Vandenberghe- die een grote speelden in de behandeling van deze epidemies.
In zijn eigen verhalende en sappige stijl wist Dr Clarysse, goed bekend van andere voorstellingen over Brugge, niet alleen medici, historici en kunstliefhebbers te boeien,maar ook iedereen die interesse heeft over het leven in Brugge in deze boeiende periode
.

Het symposium werd beeïndigd met een historische kortfilm over “Het afscheid van Dr Dewinter in het Oud St Janshospitaal in 1954”. Dit gebeuren werd toen gefilmd door Dr Robert Pannier, en nu tot korte DVD film verwerkt door Dr Albert Clarysse.Ook dit was meer dan het bekijken waard!
De leden van Montanus, kregen ook de Tijdingen 2008. Dit jaar is dit een heruitgave van het pestboek uit 1669, “Pestis Brugana” van Thomas Montanus. Deze uitgave bevat de originele latijnse tekst, met voor het eerst ,de Nederlandse vertaling ernaast.

Michel Deruyttere.