terug

Herfstsymposium 11-11-2010

De vergaderzaal van de Vrienden van de Musea in Groeninge zat bomvol en het talrijke publiek was enthusiast over de drie sprekers en hun boeiende presentaties.

Johan Boelaert, Bruggeling, had over polder- of moeraskoort in Brugge en contreien. Zo komen we te weten dat Erasmus geplaagd werd door polderkoorts of malaria en zijn klachten en symptomen neerschrijft in een brief aan zijn Geneviève. Ook Dürer beschrijft zijn koortsopstoot rond Pasen 1520-1 en toont in een penteking aan zijn arts, dat hij last heeft in de miltstreek. Als behandeling komt , in de 17 e eeuw, een extract van een koortswerende boom bij de Indianen ,als Jezuïetenpoeder ,naar Europa. In 1830 wordt het Brugs militair hospitaal overrompeld door polderkoorts en apotheker Dryepondt (Wollestraat) speelt een pioniersrol in de malariabestrijding in Kongo.

Dirk Mattelaer uit Tielt presenteerde een stukje van zijn ex-libris verzameling. Hij plaatste de “Medische Ex Libris in Historisch perspectief”. Na een kort overzicht over de verschillende soorten ex-libris, toonde hij talrijke voorbeelden van beroemde medici ,evenals van enkele Brugse artsen.

Johan Mattelaer, Kortrijk maakte ons wijzer over “Huwelijk, seks en Minne in de middeleeuwen” Met prachtig beeldmateriaal illustreert hij de christelijke mystiek, maar ook seksuele taferelen in romaanse en vroeg-gotische kerken en legt uit waarom een groot aantal van deze pittige afbeeldingen nu verborgen of verdwenen zijn.

Bestond er seks in de middeleeuwen? Ook hierop heeft hij een antwoord en bespreekt en illustreert uitvoerig het huwelijk, de minne en hoofse liefde en de sexualiteit in deze niet zo duistere periode. De spreker raadt alle aanwezigen aan de Bijbel te lezen, en vooral het Oude Testament, dat vol seksuele taferelen zit.

Hebt u deze boeiende voordrachten gemist, of wilt u enkele items terug opzoeken, dan kan u wellicht de teksten terugvinden in de Tijdingen Montanus 2011(verschijnt in november 2011)