Foto's Terug

HERFSTSYMPOSIUM 2013 - Geneeskunde en WO I op 9-11-2013

Het Herfstsymposium 2013 maakt deel uit van de driefaagse ‘Oorlog en trauma’, waarbij op 7 november een symposium gehouden wordt in het Flanders Field museum te Ieper en op 8 november in het Dr Guislainmuseum te Gent.

Op zaterdag 9 november 2013 ontvangt Montanus vzw, 400 participanten aan het dagsymposium over Geneeskunde en WO I, gehouden in het schitterende grote auditorium van Vives, het vroegere KHBO, in 8200 Brugge. Alle tussenschotten van het auditorium moesten geopend om de zeer talrijke belangstellenden een plaats te geven.

Na onthaal en koffie startte om 9 uur de eerste sessie ‘ Algemeenheden en aanleiding WO I-België, West-Vlaanderen, Brugge o.l.v William De Groote. Kapitein ter Zee Jan De Vos opende met brio deze sessie ‘van vonk tot wereldbrand’.Een helder en subliem overzicht ! Hierop volgde Patrick Verbeke met een mooi gedocumenteerd overzicht van Brugge 14-18, een stad in oorlog.

Na de koffiepauze startte stipt om 11 uur sessie II ‘Het medisch logistiek aspect tijdens WO I onder leiding van projectleider Ludo Meulebrouck, waarin Jeroen Huyghelier het had over de medico militaire aspecten van de triage in België, gevolgd door Luc Vandeweyer over de brancardiers van het Belgische leger. De medische vooruitgang in het hospitaal de l’Océan werd toegelicht door Luc De Munck. Paul Defoort sprak over het HM Beveren aan de Yzer en dr Paul Derache.Patrick Verbeke kwam voor de tweede maal op met de Sanitätsdienst Marinekorps Flandern en de Kriegslazarette in het bezette Brugge. Na deze boeiende lezingen kwam ere-goeverneur van West-Vlaanderen, Paul Breyne, de projecten rond WO I op federaal niveau toelichten. Hierna volgden een korte voorstelling van de tentoonstelling in het Flanders Field Museum in Ieper en de tentoonstelling ‘Soldaten en psychiaters 1914-2014 in het Dr Guislainmuseum, Gent.

De lunchpauze was dik verdient na deze boeiende voormiddag! Vives biedt niet alleen schitterende facilteiten voor een prima projectie en geluid, maar ook faciliteiten voor de middagpause.

Sessie III over ‘Geneeskunde tijdens WO I’ werd geopend door Michel Deruyttere die opnieuw Paul Defoort inleidde die sprakt over de frontarts in WO I. Bert Gevaert stelde de vraag of de sabel een vergane glorie was of integendeel dodelijk efficiënt. René van Tiggelen, conservator van het radiologiemuseum onderhield ons uiteraard over Radiologie in Trench Coat. Bob Van Hee illustreerd de Heelkunde tijdens WO I, terwijk Jan Vandermeulen het had over het medisch impact van gassenop de slachtoffers. Johan Boelaert nam een kijkje in de loopgraven, broeinesten van infectieziekten.. William de Groote besprak met kiesheid een lezing van Johan Mattelaer over venerische ziekten opgelopen buiten de loopgraven. Andre Van Nieuwkerke lichtte het verhaal toe van de brugse arts August Depoorter en zijn porte-sac René Verhelst.

Na de koffiepauze begon sessie IV ‘Het posttraumatisch deel van en aan WO I’ onder leiding van Johan Boelaert.. Marc Depoorter begon deze laatste sessie over ‘les gueles cassées’ en de mogelijkheden van de plastische chirurgie. Pieter Verstraete besprak de rehabilitatiemogelijkheden van belgische verminkte soldaten in ‘Tussen droom en daad’.Christine Van Everbroeck illustreerde de gruwel van de oorlog in ‘Shell shock, de stilte van de waanzin’.Marc Van Ranst eindigde de lezeingen met het verhaal van ‘de Spaanse griep, moeder van alle pandemieën.

Burgemeester van Brugge Renaat Landuyt sprak het slotwoord van dit geslaagd symposium, waarna de koninklijke Scoutsharmonie van Brugge het auditorium Vives binnenstapten voor een aandoenlijk Last Post, met projectie van Albert Clarysse, die de projektie van alle lezingen feilloos heeft weten te orchestreren.

Het symposium werd afgesloten met een deugddoende ‘Brugse Zot’.

Michel Deruyttere