volgende

Prof Pieter De Meyere , historicus U. Gent, beet de spits af van het symposium met “De bewogen levensloop van dokter Jean-Paul Marat (1743-1793). Iedereen kent het schilderij van Marat vermoord in zijn bad, maar weinigen wisten dat Jean-Paul dokter was. Hij was een korte tijd praktijkarts in Londen en nadien militair arts in Parijs. Hij legt in zijn praktijk de nadruk op lichte voeding, eenvoudige geneesmiddelen, voorzichtige elektrotherapie en een goede en gezonde omgeving voor een spoedig herstel.

Marat is echter ook wetenschapper. Hij was succesrijk als vulgarisator van wetenschappen en schreef “Mémoire sur l’électricité médicale” in 1774 dat bekroond werd door de academie van Rouen .

Hij was ook journalist. In zijn dagblad “L’ami du Peuple” (1789) is hij zeer kritisch tov de politiek en in februari 1790 moet hij vluchten naar Engeland.

In 1792 komt hij terug naar Parijs en publiceert een meer gematigde krant “ La République Française”. Begin september 1792 wordt Marat verkozen tot parlementslid.

Met de septembermoorden en onlusten in Caen, reist Charlotte Corday d'Armens naar Parijs om Marat te vermoorden. Dit schilderij van David is ongetwijfeld bekend