terug

Brugge en de Eerste Wereldoorlog. Overzicht vanuit een medische invalshoek.

Dr. Patrick Verbeke, psychiater A.Z Brugge.

 

Hij begon zijn grondig gedocumenteerd en geïllustreerd verhaal met 2 Brugse laatstejaars studenten geneeskunde, Joseph De Cuyper en Louis De Winter die zich als oorlogsvrijwilliger op 31/7/1914 aanmelden; de eerste sneuvelt in 1918.

Op 8/8/1914 doet het Comiteit van het Rood Kruis een oproep voor kandidaten voor een EHBO cursus, welke na 2 dagen volgeboekt is.

Op 7/814 komt de eerste trein met gewonde soldaten aan in Brugge en dragen ambulanciers gewonden over de markt en naar het Krijgsgasthuis in de Peterseliestraat. Gewonden worden verspreid over 3 hospitalen en 18 ambulances, zoals de Ambulance St Louis in de toneelzaal van het college en de Ambulance ‘Hotel du Sablon’. Op 12/10/1914 is er evacuatie van gewonden en zieken en op 14/10 is Brugge bezet. De gebroeders Van Raemdonck, coryfeeën van de Vlaamse Frontbeweging worden belicht. Het Marinekorps Flandern met zijn 80.000 man, heeft 2 duikbootflotieljes in de Brugse haven, waarbij admiraal Von Schröder 4 jaar op post is in Brugge .Het Generalkommando heeft zijn secretariaat in het Provinciaal Hof.

De Sanitätsdienst zorgt voor de gezondheid op de oorlogsschepen en staat in voor verzorgen van gewonden, bestrijden van plagen zoals typhus, geslachtziekten en luizen. De Marine Kriegslazaretten in de Normaalschool, Peterseliestraat en Minnewaterkliniek worden toegelicht en rijkelijk geïllustreerd, alsook de lotgevallen van de psychiatrische patiënten en tehuizen voor geestesgestoorden, de Leichtkranken-abteilung in het kloster Sankt Andreas. De Marineschwestern worden belicht, alsook de vrije tijdsmogelijkheden van de marinesoldaten in Brugge. De organisatie van dringende medische hulp bij luchtaanvallen en de bomaanval in de Balsemboomstraat worden tenslotte toegelicht evenals de merkwaardige figuur van Dr Emiel Dumon en de collaboratie .

Dr Patrick Verbeke eindigt zijn boeiend en rijk geillustreerd exposé met de stelling dat” zoals het water van de Yzer in 1914 het koninkrijk België heeft gered, redde de modder van Passendale in 1917 Brugge”.

Dit is een te korte resumé van deze unieke voordracht over medische aspekten van WO I in Brugge. We kijken dan ook uit naar een aangekondigd boek van de spreker over dit thema!