Cosmas en Damianus

Laat je stem horen

Het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) in Brussel lanceert ieder jaar een ‘Erfgoedchallenge’. Er worden enkele belangrijke kunstobjecten geselecteerd die ondersteuning van het KIK voor een restauratie kunnen winnen. Geef jij het schilderij ‘Geschiedenis van Cosmas en Damianus’ – dat hangt in de Brugse Sint-Jacobskerk – een duwtje in de rug? 

Stem dan hier

Het schilderij met de geschiedenis van de heiligen Cosmas en Damianus is een topstuk bewaard in de Sint-Jacobskerk in Brugge. Het is een werk van de Brugse kunstenaar Lanceloot Blondeel (1496-1561).

Cosmas en Damianus (tweede helft 3de eeuw – periode keizer Diocletianus) waren volgens de christelijke overlevering tweelingbroers, geboren in Syrië.

Zij zouden beiden geneesheer zijn geweest, die kosteloos hun geneeskundige diensten aanboden en dankzij hun levenswijze velen tot het christendom bekeerden.

Boven hun graf (onthoofd in 303) in Cyrrhus is een kerk gebouwd. Reeds in de 5e eeuw werden zij veel vereerd.

Het christendom ziet Cosmas en Damianus als de patroonheiligen van artsen, apothekers en andere beroepen uit de medische sector. Zij worden daarom vaak afgebeeld met een attribuut dat daar iets mee te maken heeft. Hun feestdag valt op 26 september.  

 
Scroll naar boven