Op donderdag 1 mei 2025 heeft het Lentesymposium plaats van Montanus in Vives.
Het onderwerp van dit symposium is de medische zorg in Brugge en het Brugse Ommeland voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.
Op 8 mei 2025 zal het 80 jaar geleden zijn dat een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Gelukkig werden onze contreien al bevrijd in september 1944 maar ook delen ervan veel later door de Slag aan de Schelde.
Montanus vzw brengt tijdens het Lentesymposium van 1 mei 2025 het verhaal van de medische zorg in Brugge en het Brugse Ommeland voor, tijdens en na WO II.
Kapitein ter zee b.d. en Ere Militair Provinciecommandant West-Vlaanderen, Jan De Vos zal het algemeen beeld schetsen van die periode van 80 jaar geleden in Brugge en omgeving. Aansluitend staat Ludo Meulebrouck stil bij de vele hospitalen, Belgische, Franse, Duitse of Canadese, burger, militaire of Rode Kruis hospitalen waar burgers, militairen of krijgsgevangenen verbleven. Dr. William De Groote bespreekt de Slag om de Schelde (2 oktober – 8 november 1944) en de rol van dr. Eugène Mattelaer en het noodhospitaal in Knokke tijdens die bewuste slag. Hoofdarchivaris Jan D’Hondt van Brugge geeft als afsluiter een antwoord op de vraag waarom Brugge tijdens de bevrijding niet gebombardeerd werd. De mythe van Immo Hopman!
Op de foto bovenaan ziet u medici en verplegend personeel op het pui van het Minnewater. Deze foto is genomen op 31 juli 1940.
Copyright Beeldbank Brugge.
Na de verschillende lezingen over de Tweede Wereldoorlog zal ook het boek ‘M/V/X – Genderdiversiteit is van alle tijden‘ van dr. Bert Gevaert en dr. Johan Mattelaer worden voorgesteld.