In memoriam Frans Patou

Op woensdag 14 juni is Frans Patou, 30 jaar penningmeester bij Montanus Brugge vzw, overleden.
In eerste instantie willen wij vanuit Montanus onze oprechte deelneming betuigen aan de familie van Frans Patou en gaan onze gedachten naar hen.

In de onderstaande tekst kunt u meer lezen over Frans. Op het einde is ook een link naar zijn overlijdensbericht en waar het condoleren kan gebeuren.

Frans is geboren op 5 maart 1950 in Vlamertinge. Vanaf zijn collegetijd in Poperinge is hij sterk geïnteresseerd in geschiedenis wat hem ertoe brengt om in het Kulak Kortrijk de studies te starten. Hij is er één van de eerste studenten want de Kulak had pas de deuren geopend in oktober 1965. Na zijn kandidatuur studeert hij verder in Leuven. In juni 1972 is hij licentiaat geschiedenis en start zijn loopbaan als leraar in dit vak aan het Sint-Leocollege in Brugge. Daar geeft hij les in het hoger middelbaar tot 2009. Duizenden leerlingen hebben bij hem de eerste stappen gezet in geschiedenis waarbij namen zijn die vandaag nog bekend zijn in Brugge en ver daarbuiten. 
Het was niet het vak van feiten dat hij doceerde, maar het kritisch bekijken van alle elementen uit het verleden. En wie nog twijfelde keek op naar de verhalen uit het verleden waardoor feiten en een kritische analyse met elkaar werden verweven tot het vak geschiedenis.
Maar niet enkel de leerlingen van Sint-Leo leerden kijken naar het verleden, ook in heel Vlaanderen was Frans bekend en een begrip geworden. Hij was auteur of co-auteur van verschillende handboeken de reeks Mens en Maatschappij of Historia.

Maar Frans was niet enkel geïnteresseerd in geschiedenis in het algemeen maar ook in medische geschiedenis. Een onderwerp dat hem sterk interesseerde was de pest. 
Frans werd lid van Montanus vzw in het stichtingsjaar (1993). De vzw bestond toen enkel uit een werkgroep van 18 leden. Later is deze werkgroep uitgebreid naar de huidige Montanus Brugge vzw en volgde Frans Maurits Van Oyen op als penningmeester van de vzw.

Vanaf het begin heeft hij de functie van penningmeester uitgevoerd maar ook de verzending van de Montanus Tijdingen, of hij bracht die zelf naar de leden. 

Frans stond bij elke bijeenkomst of symposium klaar om nieuwe leden te verwelkomen, Tijdingen uit te delen of één of ander administratief-financieel probleem op te lossen. Grote symposia zoals deze over Wereldoorlog I in 2013 met meer dan 350 betalende deelnemers werden door Frans financieel en organisatorisch in goede banen geleid. Hij was een onmisbare schakel voor Montanus.

Op 14 juni 2023 is Frans ’s morgens met zijn echtgenote Rita vertrokken naar Spanje (Albir) voor enkele dagen. ’s Avonds is hij plots overleden.

De begrafenis heeft plaats gehad in beperkte kring. 

Wij zullen Frans meer dan missen, hij was een baken in Montanus.

U kunt het overlijdensbericht van Frans vinden op https://www.uitvaartdepoorter.be/rouwregister/frans-patou waar u ook uw medeleven aan de familie kunt uitdrukken.

Toen het nieuws van zijn overlijden verspreid werd naar de leden van de kerngroep van Montanus kwamen heel wat reacties. Wij hernemen er hier twee die Frans ten volle beschrijven.

Frans was een van de medewerkers van Montanus vanaf het eerste uur.
Gelijkmoedig, altijd behulpzaam, met kennis van zaken en zonder enig risico beheerde hij onze financiën en de tijdingen.
Joviaal en sympathiek in de omgang, steeds behulpzaam.
Inderdaad, niemand is onmisbaar, maar we zullen Frans toch erg missen!

Voor zijn lieve echtgenote en familie moet het een onverwacht en pijnlijk gebeuren zijn en ik wil hen dan ook mijn medeleven en steun betuigen in diepe verdriet dat hen treft.

Met medeleven en in alle vriendschap,

————

Ik had het geluk jarenlang met Frans samen te werken. Bovendien waren we lid van dezelfde Koperen Passer.
Frans, je eenvoud, competentie, werkkracht, empathie, vriendschap sieren jou. 

Een trouwe penningmeester!

 

Scroll naar boven